Beijing 2022 | Live - Jackson maakt sprookje compleet op 500 meter, Leerdam net naast podium - Eurosport (2024)

Hoe laat beginnen de schaatswedstrijden op de Olympische Spelen?
Waarom heeft de 500 meter met Femke Kok zo’n gekke starttijd?
Dit is alles wat je moet weten over het schaatsen bij de vrouwen
Alles wat je moet weten over de massastart en ploegenachtervolging

Jackson maakt sprookje compleet

Beijing 2022Beijing 2022 | Van der Poel geeft gouden plak weg uit protest tegen Chinees regime25/02/2022 om 16:41

Erin Jackson heeft van een sportsprookje waarheid gemaakt. Misschien gaan er in Amerika wel films van geproduceerd worden. Jackson ging in de fout tijdens de Amerikaanse trials, kreeg vervolgens de startplek van goede vriendin Brittany Bowe die wist dat zij meer kans maakte...

Zo gezegd, zo gedaan! Mede dankzij een groots gebaar van Bowe is Jackson olympisch kampioene op de 500 meter. Jackson sprintte naar 37.04 en werd niet meer achterhaald. Het zilver gaat naar Miho Takagi, brons is er voor Angelina Golikova.

Jutta Leerdam viel een dikke tiende naast het podium en eindigde als vijfde. Femke Kok werd zesde, Michelle de Jong staat als dertiende geklasseerd.

Kok komt niet aan tijd Leerdam

De snelste 500 meter van de Nederlandse troeven komt op naam van Jutta Leerdam. Dat kunnen we concluderen na de drie ritten met oranje inbreng. Femke Kok had net als Michelle de Jong een goede start, maar de laatste buitenbocht verliep niet zoals gepland.

Daardoor bleef Kok hangen op een tijd van 37.39. Net iets langzamer dus dan Leerdam. Dat was niet direct verwacht. Overigens lijkt de 500 meter bij de vrouwen behoorlijk gelijk te verlopen aan de omloop bij de mannen, met de Nederlanders op het tweede plan.

De strijd om de medailles gaat verder.

Geen valse start voor De Jong

Michelle de Jong heeft 37.97 genoteerd op de 500 meter. De grote winst is vooral dat de starter haar geen tweede valse start gaf, want De Jong bewoog toen het erop aankwam. Clementie werd er getoond, waardoor een drama werd vermeden.

De opening was goed, de wissel was ook goed, maar de tijd was uiteindelijk wel langzamer dan die van Jutta Leerdam, die vooralsnog de snelste Nederlandse blijft.

Beijing 2022 | Live - Jackson maakt sprookje compleet op 500 meter, Leerdam net naast podium - Eurosport (2)

Beijing 2022 | Rit van Michelle de Jong

Nette tijd voor Leerdam

Nette rit, sterke tijd. Jutta Leerdam kan terugkijken op een goede olympische 500 meter. Leerdam reed 37.34 en dat is een tijd naar haar mogelijkheden. Had het sneller gekund? Vast wel, maar het zag er goed uit. Ze wint de rit van Jin (37.89) en dit biedt vertrouwen voor de 1000 meter met betere kansen.

De start van Leerdam was overigens iets vertraagd vanwege een probleem bij de starter, waardoor ze rechtsomkeert moest maken. Zelfs het jasje werd er even bij gepakt om warm te blijven.

Beijing 2022 | Live - Jackson maakt sprookje compleet op 500 meter, Leerdam net naast podium - Eurosport (3)

Beijing 2022 | Rit van Jutta Leerdam

Nederland als vierde naar halve finale

Het sterke optreden van Nederland op de ploegenachtervolging blijkt in verhouding iets minder sterk dan verwacht. Marcel Bosker, Sven Kramer en Patrick Roest melden zich pas als vierde in de halve finale, want Noorwegen, Team USA en de Russische atleten waren sneller.

Dit betekent dinsdag een directe confrontatie met de verrassend sterke Noren in de halve finale. Net als bij de vrouwen verliep de kwartfinale dus niet optimaal en moet er huiswerk verricht worden. De andere halve finale gaat tussen Team USA en Rusland.

Wie weet ligt er voor Nederland wat ruimte in de eerste ronden, want die waren niet supersnel.

Beijing 2022 | Live - Jackson maakt sprookje compleet op 500 meter, Leerdam net naast podium - Eurosport (4)

Beijing 2022 | Nederlandse mannen plaatsen zich als vierde voor halve finale ploegenachtervolging

Sterk optreden Bosker, Kramer, Roest tijdens achtervolging

Dankzij een sterk einde hebben Marcel Bosker, Sven Kramer en Patrick Roest een goede kwartfinale gereden op de ploegenachtervolging. Canada ging een groot deel van de rit aan de leiding, maar kreeg het in de slotfase van de race steeds lastiger. Bij oranje gingen juist alle remmen los, met een tijd van 3:38.90 als resultaat.

Die tijd mag er zijn. Nederland staat halverwege het programma op de snelste tijd. Er zijn nog twee ritten te gaan en een plekje in de halve finale lijkt een zekerheidje. Een tijd bij de eerste vier volstaat hiervoor.

Achtergrond

Net als bij de mannen wordt ook bij de vrouwen de 500 meter sinds de vorige Olympische Spelen maar over één omloop verreden. Dit vergroot de kans op een verrassing, maar veel mag er niet van de Nederlandse vrouwen verwacht worden.

Femke Kok en Michelle de Jong gaan het proberen op de kortste afstand, maar beide vrouwen kwamen dit seizoen niet in de buurt van het niveau van de wereldtop. Kok en De Jong zijn pas 20 en 22 jaar oud. Het gaat in Peking dus vooral om het opdoen van olympische ervaring. Ondertussen liggen de kansen voor Jutta Leerdam vooral op de 1000 meter en is de kortste sprintafstand een opwarmertje.

De wereldtop is tegenwoordig behoorlijk breed bij de vrouwen. De tijden dat Sang-hwa Lee alles won, zijn voorbij. Drie vrouwen steken er op dit moment bovenuit. Dit zijn de Amerikaanse Erin Jackson, de Russische Angelina Golikova en de Japanse Nao Kodaira.

Jackson werd op de Olympische Spelen van 2018 nog 24e op de 500 meter, maar de afgelopen vier jaar boekte ze veel progressie. Voor de 29-jarige sprintster is dit het moment om te oogsten. Haar rol als favoriet is de reden dat de 500 meter vrouwen pas om 14:55 uur ’s middags wordt verreden. Prime time thuis in Amerika! Overigens mag Jackson haar vriendin Brittany Bowe onwijs dankbaar zijn dat ze aan de start kan verschijnen. Dankbaar? Dat is Jackson ook. Bowe maakte een groots gebaar.

Een olympische medaille wist Golikova nog niet te winnen, maar ze is wel regerend wereldkampioen op dit onderdeel. Voor Golikova geldt ook dat dit misschien wel dé kans is om haar carrière te bekronen met olympisch goud. Tenslotte is Kodaira nog altijd één van de favorieten. De 35-jarige Japanse verdedigt haar olympische titel in Peking, op wat waarschijnlijk haar laatste Spelen worden. Kodaira is een absolute grootheid op de 500 meter.

Van de zeven beste 500 meters ooit gereden, staan er zes op haar naam. Ongelukkig voor Kodaira is dat uitgerekend dat allersnelste tijd ooit niet van haar is. Die staat nog altijd op naam van de in 2019 gestopte Sang-hwa Lee.

Loting 500 meter vrouwen

Rit 1: Hogas (ROE) - Rodriguez (ARG)
Rit 2: Tas (BEL) - Samsonsen (NOR)
Rit 3: Zdrahalova (TSJ) - Ripsrud (NOR)
Rit 4: Herzog (OOST) Takagi (JAP)
Rit 5: Hudey (CAN) - Bowe (USA)
Rit 6: Aydova (KAZ) - Huang (TAI)
Rit 7: Jin (CHI) - JUTTA LEERDAM
Rit 8: McLean (CAN) - MICHELLE DE JONG
Rit 9: FEMKE KOK - McDougall (CAN)
Rit 10: Go (JAP) - Kim (ZKO)
Rit 11: Goetz (USA) - Kachanova (RUS)
Rit 12: Tian (CHI) - Nifantava (BEL)
Rit 13: Golikova (RUS) - Kodaira (JAP)
Rit 14: Jackson (USA) - Ziomek (POL)
Rit 15: Fatkulina (RUS) - Wojcik (POL)

Ploegenachtervolging mannen

Voorafgaand aan de 500 meter bij de vrouwen wordt de kwartfinale ploegenachtervolging bij de mannen verreden. De start is om 13:55 uur en Nederland komt uit tegen Canada. Het format is hetzelfde als bij de vrouwen. Acht ploegen strijden zondag om een plekje in de halve finale, die later wordt verreden.

Het Nederlandse trio bestaat uit Marcel Bosker, Sven Kramer en Patrick Roest. Nederland mag zichzelf favoriet noemen voor het goud. Als er niets misgaat, heeft TeamNL met Bosker en Roest twee snelle jongens en met Kramer een motor in de ploeg.

Het valt wel te hopen dat er onderling meer chemie is dan bij de vrouwen, want die lijken (ondanks de individuele medailles) nog niet echt de juiste afstelling te hebben gevonden. Desondanks is een plekje in de halve finales een feit.

Loting ploegenachtervolging mannen

Rit 1: Zuid Korea - Italië
Rit 2: NEDERLAND - Canada
Rit 3: Verenigde Staten - Noorwegen
Rit 4: China - Russische atleten

Waar kijk je?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.

Beijing 2022Beijing 2022 | Kramer krijgt van dochter toch een gouden medaille17/04/2024 om 14:15
Beijing 2022Beijing 2022 | Japanse Nana Takagi valt ook weer in laatste bocht van massasprint19/02/2022 om 19:06
Beijing 2022Beijing 2022 | Schouten krijgt derde goud overhandigd in Medal Plaza19/02/2022 om 17:55
Beijing 2022 | Live - Jackson maakt sprookje compleet op 500 meter, Leerdam net naast podium - Eurosport (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 5814

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.