"De Amerikaanse Rudi Vranckx": wie is Clarissa Ward, oorlogscorrespondent voor CNN in Afghanistan? (2024)

Dossier Taliban in Afghanistan

"De Amerikaanse Rudi Vranckx": wie is Clarissa Ward, oorlogscorrespondent voor CNN in Afghanistan? (1)

Women in Media Foundation 2020

Clarissa Ward, oorlogsjournaliste voor de televisiezender CNN, kwam de voorbije weken al vaker in het nieuws. Ze brengt voor de televisiezender verslag uit vanuit Kaboel, in Afghanistan. Kaboel werd zondag overgenomen door de extremistische organisatie de taliban en de situatie is er sindsdien chaotisch. De vrouw met de sluier in een land overmeesterd door de taliban, wie is Clarissa Ward?

Clarissa Ward heeft er al een carrière van meer dan 15 jaar als journaliste opzitten. Toch kwam ze vooral deze week bij ons in de media. Ward is hoofd buitenlandcorrespondente voor CNN, maar berichtte ook voor de Amerikaanse televisiezenders Fox, CBS en ABC vanop verschillende fronten in de wereld. Ze brengt momenteel verslag uit over de situatie in Afghanistan.

Een liefde voor taal

Voor Ward begon het allemaal bij taal en een interesse in andere culturen. "Mijn grootmoeder was taalkundige en zij heeft me al van jongsafaan geïnspireerd," zegt Ward. De journaliste studeerde in haar jonge jaren Italiaans, Frans, Russisch, Chinees en veel andere talen om te kunnen communiceren met andere mensen. Ze wou eerst actrice worden.

Mijn doel is om naar mensen te luisteren, hen beter te begrijpen en om hun verhalen te vertellen

"Maar tijdens mijn laatste jaar aan de universiteit van Yale gebeurde 9/11," vertelt ze. "Ik kreeg de nood om mee te helpen bij de communicatie. Ik had de nood om die mee te bevorderen," zegt ze in een interview.

Ward begon als journaliste bij Fox news en deed daar de nachtshiften, maar ze wou eigenlijk vooral in het veld gaan werken. Na een paar jaar kreeg ze de kans om in Bagdad in Irak verslag te gaan doen. "Ik was nog nooit in een conflictzone geweest," vertelt ze, "en dat was een overweldigend gevoel. Het was de allereerste keer dat ik het gevoel kreeg dat je kan sterven tijdens je job."

Een vrouw in conflictzones, een vloek en een zegen

Ward heeft tijdens haar carrière al de hele wereld rondgereisd. Ze was correspondente in conflictzones in Bagdad, Georgië, Syrië en Afghanistan en bracht verslag uit over de val van Saddam Hoessein. "Ik kreeg te maken met situaties waarbij mensen hun vrijheid willen opgeven voor stabiliteit."

Het is de beste job ter wereld, en ik zou niets anders willen doen

Als vrouw in conflictzones werken is niet altijd gemakkelijk. Zo kreeg ze tijdens haar periode in Moskou te maken met de opdringerige zoon van de voormalige Libische leider Khaddafi. "Het was een heel ongewone situatie," vertelt Ward. "Ik was uitgenodigd op een diner en waar hij de eregast was en werd de hele tijd door hem genegeerd. Maar toen we samen in de auto zaten probeerde hij mij te kussen. Ik heb hem toen afgewezen".

Maar de situatie is voor vrouwelijke journalisten wel beter volgens haar. Vrouw zijn is trouwens ook vaak een voordeel voor haar geweest in het Midden-Oosten. "Ik heb in tegenstelling tot mijn mannelijke collega's wel toegang gehad tot de vrouwelijke bevolking. Soms komt een vrouw ook minder dreigend over, en dat is echt een voordeel in conflictgebied."

Zeven Emmy Awards

De carrière van Ward is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Ze kreeg voor haar journalistieke prestaties namelijk verschillende prijzen. Zo won ze al zeven Emmy Awards en kreeg ze een prijs van het Internationale Centrum voor Journalisten voor haar uitmuntende buitenlandcorrespondentie.

Zwarte hoofddoek in Kaboel

Foto: Twitter/CNN. Taliban in Afghanistan CNN-journaliste nuanceert na tv-verslag met zwarte hoofddoek in Kaboel: "Verschil met vroeger is niet zó scherp" di 17 aug 2021 12:35

Eerder deze week kwam Clarissa Ward in beeld door haar optreden als journaliste in Kaboel. Ward verscheen voor het eerst in abaya, een traditioneel kledingstuk dat over de andere kleren wordt gedragen. Ze bedekte ook haar haar met een zwarte hoofddoek.

Op sociale media werden twee foto's van Ward naast elkaar gezet om zo het verschil aan te tonen tussen de situatie voor en na de taliban. Er verschenen opmerkingen dat de taliban al meteen strikte kledingcodes opgelegd zou hebben. Maar dat nuanceerde ze. "Het verschil is niet zo sterk als op de foto wordt voorgesteld," zegt ze. De onderste foto is in de straten van Kaboel genomen de bovenste foto werd genomen op privéterrein.

Ward zat al een paar weken in Afghanistan om de situatie op te volgen. Ze heeft tijdens haar periode daar al veel met talibanstrijders gesproken en hen geconfronteerd. "Er zijn geen vrouwen op straat," vertelt ze in een interview met talkshowpresentator Stephen Colbert. "Het is niet zo dat de taliban geopperd hebben dat vrouwen niet op straat mogen komen, maar mensen herinneren zich de periode van tien jaar geleden. De attitude van de bevolking verandert."

Ik confronteer mensen omdat dat mijn plicht is als journaliste

Bekijk hieronder Ward in actie in Afghanistan. Ze confronteert een talibanstrijder in het filmpje:

Afgelopen nacht heeft Ward Afghanistan verlaten, zo schrijft ze op Twitter. Ze is aangekomen in Doha, de hoofdstad van Qatar, samen met 300 Afghaanse geëvacueerden.

"De Amerikaanse Rudi Vranckx": wie is Clarissa Ward, oorlogscorrespondent voor CNN in Afghanistan? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated:

Views: 6027

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.