Dr. Death - Seizoen 2 (2024)

Dr. Death is een tv-serie gebaseerd op een gelijknamige podcast. In het tweede seizoen brengen ze ons het gedramatiseerde verhaal van Paolo Macchiarini, de zogenaamde ‘Miracle Man’ van wie het maar de vraag is wat voor wonderen hij nu eigenlijk bracht.

Macchiarini (Edgar Ramirez, Florida Man) stond jarenlang bekend als één van de beste chirurgen ter wereld, die werkzaam was vanuit het Karolinska-instituut in Zweden (het instituut dat tevens jaarlijks de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde uitreikt). Zijn specialisatie? De transplantatie van strottenhoofden. De medische specificaties zal ik jullie besparen (simpelweg omdat ik ze zelf niet begrijp), maar het komt erop neer dat hij strottenhoofden kweekte vanuit stamcellen en deze transplanteerde in zijn patiënten.

Komt dit je bekend voor? Dat zou goed kunnen, want zo gaan onder meer de documentaire Bad Surgeon: Love under the Knife op Netflix en Dr. Death Cutthroat Conman (die het tweede seizoen van Dr. Death op Peaco*ck vergezeld) over het verhaal van Macchiarini. In tegenstelling tot deze twee documentaires is het tweede seizoen van Dr. Death een gedramatiseerde versie van het verhaal.

In dit seizoen lopen er drie verhaallijnen door elkaar heen (veelal met sprongen door de tijd heen). Enerzijds zien we uiteraard hoe de carrière van Macchiarini verloopt. Zijn eerste operaties, zijn eerste stappen in het Karolinska, maar ook hoe collega’s Dr. Gamelli (Luke Kirby, Panhandle) en later ook Dr. Svensson (Gustaf Hammarsten, Morden i Sandhamm) en Dr. Lasbrey (Ashley Madekwe, Salem) steeds meer argwaan krijgen en proberen om hem te ontmaskeren. Want uiteindelijk blijkt dat Macchiarini veelal pocht met operaties die achteraf helemaal niet zo succesvol blijken te zijn, waarbij men tot de conclusie komt dat hij zijn patiënten eigenlijk als proefkonijnen heeft gebruikt en dat hij zich baseert op onderzoeksdata die niet blijken te kloppen of zelfs niet blijken te bestaan.

In aflevering 5 durft men het wel aan om een slachtoffer centraal te zetten en dat is wat mij betreft dan ook de sterkste aflevering van het hele seizoen.

Maar daarnaast ligt toch ook vooral de focus op het verhaal rondom Benita Alexander (Mandy Moore, This is Us) een journaliste die tijdens het maken van een verslag over Macchiarini als een blok voor hem valt. Uiteindelijk blijkt Macchiarini echter ook in zijn privé niet eerlijk en komt Alexander er - voordat zij met hem trouwt - achter dat hij haar al die tijd belazerd heeft. Het zijn de klokkenluiders samen met het verhaal van Alexander die Macchiarini uiteindelijk de kop hebben gekost.

Doordat ik Bad Surgeon: Under the Knife al had gezien, merkte ik tijdens het kijken van het tweede seizoen van Dr. Death toch dat ik er op een andere manier naar keek (in vergelijking met seizoen 1 waarin het verhaal van Dr. Duntsch centraal stond). Je ziet voor een deel welke keuzes er gemaakt zijn om te komen tot deze ‘gedramatiseerde versie’ van het verhaal en je blijft je toch afvragen of die keuzes nu daadwerkelijk bijdragen aan het verhaal. Het verhaal op zichzelf was al heftig genoeg en hoefde wat mij betreft niet gedramatiseerd te worden.

Daarnaast vond ik in het spel van Ramirez toch minder tot uiting komen dat de echte Macchiarini blijkbaar een dermate charmeur was dat hij in staat was om mensen om zijn vingers te winden terwijl veelal toch al duidelijk kon zijn dat er dingen speelden die niet door de beugel konden of niet klopten. Wel heel sterk vond ik de verhaallijn van de klokkenluiders binnen het Karolinska en door wat voor hel zij gegaan zijn omdat het Karolinksa de hand boven het hoofd van Macchiarini bleef houden.

Verder ligt de focus wat mij betreft (maar dat gold ook voor Bad Surgeon: Love under the Knife) erg op wat Benita Alexander heeft moeten doorstaan met/door Macchiarini. Dat is deels logisch aangezien zij nadat ze achter de waarheid gekomen is, de publiciteit gezocht heeft en veel naar buiten gebracht heeft. Maar het doet wel af aan de verhalen van de slachtoffers van Macchiarini. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het verhaal van Yulia Tuulik (Rita Volk, Faking It) dan speelt daar meer en is dat heftiger dan in de serie naar buiten komt.

In aflevering vijf durft men het wel aan om een slachtoffer centraal te zetten en dat is wat mij betreft dan ook de sterkste aflevering van het hele seizoen. Minder aandacht voor Alexander en zelfs minder aandacht voor Macchiarini zelf, maar vol de aandacht op het verhaal van Yesim Cetir (indrukwekkend vertolkt door Alisha Erozer) die geloofde in het verhaal van Macchiarini en uiteindelijk daardoor ruim 190 operaties moest ondergaan voordat zij overleed. Een enorm indrukwekkende aflevering, die meer dan de andere afleveringen laat zien wat deze man veroorzaakt heeft.

Voor mij was Dr. Death seizoen 2 (op de vijfde aflevering na) een degelijk tweede seizoen. Maar ik zou degenen die het willen kijken toch adviseren om eerst dit tweede seizoen te kijken en pas daarna de documentaires die over Macchiarini gaan in plaats van de volgorde waarin ik het heb gezien.

Dr. Death - Seizoen 2 (1)

Dr. Death - Seizoen 2 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 5679

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.